پایگاه خبری انصارحزب الله: دکتر مجتبی رحماندوست عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شوراي اسلامي درحالی در جلسه هفتگی مورخ هفتم اردیبهشت ماه انصارحزبالله شرکت کرد که بیش از آنکه سخنرانی کند برای پاسخگوی به سوالات تمایل داشت و براین مبنا با ذکر مقدمه ای درباره دغدغه های فرهنگی مقام معظم رهبری و راهکار رفع این دغدغه ها به این امر مشغول شد که متن آن در ذیل در دسترس مخاطبان قرار دارد.
مباحثی که به دغدغه بدل شدندمقام معظم رهبري در سالهاي اخير - به خصوص از زماني که بحث تهاجم فرهنگي را مطرح کردند- در ديدارهاي با اقشار مختلف داشته اند مسائل فرهنگي را بيش از مسائل ديگر و البته به شکل مبسوط و موشکافانه مطرح کرده اند.
لذا ضروری است مباحث فرهنگي مطرح شده از سوی ايشان را در دانشگاهها ، آموزش و پرورش، رسانه ملی ، وزارت ارشاد ، سازمان تبليغات اسلامی ، حوزههاي علميه ، مساجد و تشکلهاي غيردولتي به عنوان دغدغههاي فرهنگي بررسي کنيم.
موضوعات جوانان ، ورزش ، حقوق شهروندي ، محيط زيست و تاثير فرهنگي محيط آلوده بر افکار مردم ، خانواده ، طلاق ، تربيت ، پوشش جوانان ، عفاف و حجاب ، نشر کتاب و کتابخواني ، سينما ، تبليغ و روحانيت ، مداحيها ، ايثار و شهادت ، دفاع مقدس ، تاريخ انقلاب ، ماهواره ، مطبوعات ، گردشگري و تفريحات ، بخشی از سرفصل این دغدغه ها محسوب می شود که که در واقع «سبک زندگي» را تحت تاثير قرار ميدهد و فقط برای طرح موضوع هر یک از آنها باید بيش از دو جلد کتاب اختصاص داد.
تلقي و تصور بنده اين است يکي از دلايل تبدیل شدن این مباحث به فرهنگی به دغدغه ، کمرنگ شدن امر به معروف و نهي از منکر است که در حفظ همه سکانهاي فرهنگي نقش محوري دارد.
تَرکِ دغدغه سازيکي از مبناييترين پايهايترين مسائل فرهنگي کشور که اميرالمومنين(ع) در باره عوارض ترک آن ميفرمايد: لاتتركوا الامر باالمعروف و النهي عن المنكر فيول عليكم شراركم ؛ امر به معروف و نهي از منكر را رها نكنيد در غير اين صورت بدترين شما بر شما حاكم مي شوند. مقام معظم رهبری در دیداری با روحانیون در هفتم مرداد ۱۳۷۱ در تبیین این وظیفه مهم به عملکرد حسین بن علی علیهالسّلام اشاره می کنند و می فرمایند ، اگر حسین بن علی علیهالسّلام در مدینه میماند و احکام الهی را در میان مردم تبلیغ و معارف اهل بیت رابیان میکرد ، عدّهای را پرورش میداد.
اما وقتی برای انجام کاری به سمت عراق حرکت میکرد، از همه این کارها باز میماند: نماز مردم را نمیتوانست به آنها تعلیم دهد؛ احادیث پیغمبر را نمیتوانست به مردم بگوید؛ حوزه درس و بیان معارف او تعطیل میشد و از کمک به ایتام و مستمندان و فقرایی که در مدینه بودند ، میماند. اینها هر کدام وظیفهای بود که آن حضرت انجام میداد. اما همه این وظایف را، فدای وظیفه مهمتر کرد. حتّی آنچنان که در زبان همه مبلّغین و گویندگان هست، زمان حجّ بیتاللَّه و در هنگامی که مردم برای حج میرفتند، این، فدای آن تکلیف بالاتر شد. آن تکلیف چیست؟ همانطور که فرمود ، مبارزه با دستگاهی که منشأ فساد بود: «اُریدُ اَن اَمُرَ بالْمَعْروف وَاَنْهی عَنِ الْمُنْکَر وَ اَسیرَ بِسیرة جَدّی.»
یا آنچنان که در خطبه دیگری در بین راه فرمود: «اَیهاالنّاس! اِنَّ رَسولاللَّه، صلّیاللَّهعلیهوآله، قال مَنْ رأی سُلطاناً جائراً مُسْتَحِلّاً لِحُرَمِ اللَّه، ناکِثاً لِعَهْداللَّه [تا آخر] فَلَمْ یُغَیِّر عَلَیْهِ بِفِعْلٍ و َلا قَولٍ کانَ حَقاً عَلَیاللَّه اَنْ یَدخل یُدْخِلَهُ مُدْخِلَه.» یعنی اغاره یا تغییر، نسبت به سلطان ظلم و جور؛ قدرتیکه فساد میپراکند و دستگاهی که انسانها را بهسمت نابودی و فنای مادّی و معنوی میکشاند. این ، دلیل حرکت حسین بن علی علیهالسّلام است که البته این را ، مصداق امر به معروف و نهی از منکر است.
پرسش و پاسخخلاء قانونی نداریم* در زمان دولتهاي سازندگي و اصلاحات شاهد بوديم که نوارها و سيديهاي مبتذل به طور گستردهاي تکثير و در اختيار جوانان قرار ميگرفت، اکنون نيز برخي افراد سودجو اقدام به فروش ديويديهاي مبتذل و غيراخلاقي ميکنند. چرا قانون جامع و مکتوب در راستاي مبارزه با تهاجم فرهنگي وجود ندارد؟- تلقي بنده اين است که قانون وجود دارد ، البته بنده عضو کميسيون فرهنگي مجلس نيستم که اطلاعات تخصصي در اين زمينه داشته باشم - عضو کميسيون اجتماعي هستم- ولي تا آنجا که اطلاع دارم خلاء قانوني در اين رابطه نداريم. يعني پخش ابتذال چه در قالب کتاب و چه در قالب مطبوعات و چه در زمينههاي ديگر ابزار برخورد قانوني دارد. ولي اين آمادگي را دارم اگر مشکل قانوني وجود دارد دوستان به اطلاع دهند چرا که با کميسيون فرهنگي اين قدر ارتباط دارم که بتوانم آن را مطرح کنم.
فقدان مجری*در شهرهاي بزرگ از جمله کرج شاهد هستيم که در يک فروشگاه سيدي و نوار علنا آهنگ مبتذل پخش ميشود و اين در حالي است که فروشگاههاي مزبور از وزارت ارشاد مجوز فعاليت دارند چرا کسي برخورد نميکند؟- تلقي من اين است که به جنابعالي بگويم مرحبا به ناصرنا. مشکل اينجاست شما به او امر به معروف و نهي از منکر ميکنيد و تاثير نميکند. از اين گذشته ۲۰-۳۰ نفري که به عدد قبل شما به او بايد بگويند، چيزي نميگويند و امر به معروف موردي اجرا ميشود و جنبه عمومي ندارد.اتفاقا يکي از تکاليف ديني عمومي همين امر به معروف و نهي از منکر است و انگهي چگونه است که پليس راهور اگر رانندهاي که صداي موسيقي خودروش بلند است براساس قانون ميتواند او را جريمه و برخورد کند اما برای برخورد با فروشگاه و مغازه چنين ابزاري وجود ندارد؟! پس ابزار قانوني وجود دارد و بايد ديد که مجري آن کيست که در اين زمينه سهلانگاري ميکند.
کميته عفاف و حجاب* چرا قانون عفاف و حجاب همچنان بيگاني شده است؟! - در اين که اين قانون بايگاني شده است حرفي ندارم. اما از دلايل اين مسئله يکي ميتوان به عدم امر به معروف و نهي از منکر عمومي در جامعه اشاره کرد. يعني من و شما مقصريم. به اعتقاد من عمده دليل ترويج بيعفتي ، بنده و امثال بنده هست. حتي با ادب هم برخورد نکرديم. بايد امر به معروف و نهي از منکر جنبه عمومي پیدا کند. کجا شاهد بوديم که براي عفاف و حجاب داد مردم درآمده باشد؟! البته بنده نقش دولت را نفي نميکنم چرا که آنها هم بايد به وظيفه خويش عمل کنند. البته من در مقام دفاع از کار خودم نيستم اما اخيرا در کميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي، کميته عفاف و حجاب تشکيل داديم و از وزارت کشور ، ارشاد ، سازمان بهزيستي و بنياد عفاف و حجاب دعوت کرديم و کلا کارهايي در شرف ا نجام است ولي اين کار مساوي با حل مشکل عفاف و حجاب در خيابانها نيست.
متصدیان و ارباب رجوع* نقش روحانيت در امر به معروف و نهي از منکر چيست و چگونه ميتوان جوانان را جذب مساجد کرد؟- نقش روحانيون در درجه اول اين است که از اهميت اين فريضه و زيانهاي ترک آن بگويند و در عين حال تمام روحانيون همت کنند و امر به معروف و نهي از منکر کنند. اگر مردم امر به معروف و نهي از منکر نکنند خاصيت امر به معروف و نهي از منکر محقق نميشود. مثلا اگر سوار هواپيما شويد خانم مهماندار با انواع و اقسام مدلهاي بزک کرده ميآيند. ممکن است يک نفر اعتراض کند ، ولي به جايي نميرسد. ممکن است جريتر هم بشود ، ولي اگر از مقابل هر رديف صندلي که عبور ميکند يک نفر به او تذکر بدهد خودش را به ناچار اصلاح ميکند.
برداشت بنده اين است که اجراي اين فريضه يعني حفظ همه چيز و ترک آن از دست دادن همه ارزشهاي فرهنگي است. اگر بخواهيم بگوييم دغدغههاي فرهنگي مقام معظم رهبري را چگونه بپردازيم بايد به اين انديشيد که چطور ميتوان امر به معروف و نهي از منکر عمومي را گسترش داد. ولي بدانيد حداقل بنده در مجلس دنبال بحث عفاف و حجاب هستم. بعد از تشييع جنازه شهيد علي خليلي يک چيز را وجهه خودم قرار دادم که هم در نطق مجلس گفتم و در کميته تخصصي هم به دنبال يارگيري هستم. براي اينکه دو کار را انجام دهيم:
۱- اول اینکه متصديان و دولتيها یعنی آنهايي که پشت ميز نشستهاند و جواب مردم را ميدهند ، حجاب را رعايت کنند. مگر ميشود نظام جمهوري اسلامي به شخص حقوق بدهد، آن وقت شخص هر جور که دلش خواست در محل کار حاضر شود.
۲- ارباب رجوعها. بايد نسبت به آنها حساس بود و در مورد حجاب به آنان تذکر بدهند. اگر ما توانستيم در اين زمينه موفق شويم به سراغ اتحاديههاي صنفي نيز خواهيم رفت چرا که رؤساي اتحاديهها معمولا آدمهاي متديني هستند.
بازی جدید صهیونیست ها* باتوجه به مسئوليت جنابعالي برنامه شما راجع به تحريم کالاهاي صهيونيستي تا چه اندازه موفق بوده است؟از سه سال پيش تا الان هيچ گونه مسئوليتي در انجمن دفاع از ملت فلسطين ندارم ولي تا آنجايي که ميدانم هر کالايي را که ما به صراحت قطعي رسيديم که صهيونيستي است ورودش را در کشور تحريم کردهاند ولي صهيونيستها يک بازي جديدي طراحي کردهاند که از شما توقع دارم راه حل برخورد با اين بازي را رائه کنيد. همانطور که در کشور بورس داريم در تمام دنيا نيز وجود دارد مثلا اگر امروز در توليد فلان ساعت ۵۵ درصد آن مربوط به کمپانيهاي صهيونيستي است و ۴۵ درصد آن مربوط به بخش خصوصي است. حالا به محض اينکه اسم اين کالا در ليست کالاهاي صهيونيستي قرار ميگيرد فرداي آن روز ۱۰ درصد ديگر از سهام آن را به بخش خصوصي ميدهند و آن را از تحريم خارج ميکنند. از طرف ديگر متاسفانه در کشور ما ورود کالاهاي قاچاق نسبت به ورود قانوني درصدي بالايي را تشکيل ميدهد و اين فاجعه است.