پایگاه خبری انصارحزب الله - درحالی که در ماههای پایانی عمر دولت دهم ، متصدیان وقت سعی داشتند بحران اقتصادی سایه افکنده برکشور را به شکل تمام و کمال نشانه ای از اثر گذاری تحریم ها نشان دهند ، مقام معظم رهبری اثر چنین تحریمی را ناچیز و البته قابل مدیریت قلمداد نمودند. این درحالی بود که جریان رسانه ای اصلاح طلبی نیز با اتکاء به همین استدلال ، گرانی و تورم را ناشی از سوء مدیریت دولت قبلی عنوان و تبلیغ می نمود.
با استقرار دولت یازدهم و آغاز شمارش معکوس برای مشاهده نتایج وعده ۱۰۰ روزه حسن روحانی نه تنها روند گرانی و تورم متوقف نشده که به شکل خزنده روبه افزایش است.
این درحالی است که به نظر می رسد رئیس جمهور جدید با ادای جملاتی نظیر اینکه «شرایط اقتصادی کشور با چند روز و چند ماه درست نمی شود» یا اینکه «وضع خراب تر از آنی است که فکر می کردم» درحالت خوشبینانه قصد دارد در موعد مقرر دست های خود را به نشانه تسلیم در برابر ملت بالا ببرد و درحالت بدبینانه توجیهی در ناتوانی خود برای اذهان عمومی بسازد.
در زمان سپری شده از وعده ۱۰۰ روزه ، حسن روحانی و دولتش به جای صرف وقت برای اصلاح مدیریتی که پیش از تحویل گرفتن دولت یازدهم ادعای اعمال سوء آن را توسط احمدی نژاد داشتند ، تمام تلاش خود را مصروف دیپلماسی معطوف به جلب رضایت آمریکا کرده اند تا شاید از این مسیر قادر به مهار تورم و گرانی باشند که قول کنترل آن را بواسطه اعمال مدیریت صحیح داده بودند و بدین ترتیب درحال پیمایش مسیری هستند که توسط رئیس جمهور قبلی ترسیم شده بود.
این درحالی است که جریان رسانه ای اصلاح طلبی نیز به شکل بی شرمانه ای سیاست خود را ۱۸۰ درجه با دوران احمدی نژاد تغییر داده و درحال القاء این دروغ به اذهان عمومی است که علاج تورم و گرانی یک چیز است که همانا برقراری رابطه با آمریکاست.
این رویه ای است که دکتر پورابراهيمي نايب رئيس کميسيون اقتصادي مجلس در جلسه هفتگي مورخ ۱۴ مهر ماه انصارحزبالله به شرح و تفسیر آن پرداخته است.
اقتصاد و هدف گذاری دشمنالان کشور در وضعيت خاص اقتصادي قرار دارد و به جرئت ميتوانيم بگوييم آنچه که دشمن در طي ۳۴ سال گذشته براي مقابله با نظام در دستور کار خويش قرار داده نه تنها کاري از پیش نبرده بلکه در حوزه های مختلف نظام جمهوري اسلامي را قويتر از گذشته کرده است .
یکی از هدفگذاریهای دشمن در حوزه اقتصاد است تا بتواند با ایجاد فشار بر اقشار جامعه موفق به تغيير آرمانها و ارزشهاي انقلاب اسلامي شود.
آنچه بودیم و آنچه هستیمدر روزهاي اول انقلاب دشمن تصور ميکرد که به دلايل مختلف ازجمله عدم آمادگي ایران براي جنگ یا از هم گسیختگی ارتش ازیک سو و تجهيزات و امکاناتي که در اختيار دشمن قرار گرفته بود از سوی دیگر، نظام جمهوري اسلامي از پاي در خواهد آمد.
ولي امروز که در بیستوسومین سالگرد آغاز دوران دفاع مقدس هستيم نظام جمهوري اسلامي به نظام قدرتمندي در دنيا تبديل شده که اگر اسرائيل حرف ياوهاي را مطرح کند با پاسخ صريح مقام معظم رهبري و نیروهای مسلح با این مضمون مواجه ميشوند که اگر اسرائیل دست از پا خطا کند حيفا و تلآويو با خاک يکسان خواهد شد.
اين عظمت و اقتداري که براي نظام ما حاصل شده است به واسطه رويکرد مقاومت و جهادي است که در دوران دفاع مقدس توسط ملت ایران خلق شد. در عرصه علمي نیز همين وضعيت را مشاهده ميکنيم. کجا در کشورمان ما اين چنين توان علمي داشتيم؟!
اين پیشرفت در حالي است که نه تنها بدون کمک دشمن و حتي در مقابله با دشمن و در شرایط تحريم امروز در بام توانمنديهاي علمي منطقه قرار گرفتهايم.چنانچه براساس سندچشم انداز سال ۱۴۰۴ برای دست یابی به این هدف در نظر گرفته شده بود اما رتبه اول توليد علم در منطقه به فضل الهي در سال ۱۳۹۱ محقق شد.
یکی از دلایل نگرانی شدید دشمن همین توانمنديها ی کشور است. امروز رتبههاي تک رقمي در حوزه نانو تکنولوژي ، سلولهاي بنيادين و دانش هستهاي متعلق به جوانان اين مملکت و نظام اسلامي است.
حمله ناجوانمردانه در جبهه فرهنگگرچه در حوزه فرهنگي با ما بسيار ناجوانمردانه عمل کردند ولي امروز علی رغم هزینه هایی که بواسطه شبیخون و قتل عام و ناتوی فرهنگی در این جبهه دادیم بنده به عنوان يک معلم دانشگاه وحوزه خدمت شما عرض ميکنم که به فضل الهی ، امروز برنامههاي اعتکافي که در دانشگاهها برگزار ميشود بيسابقه است. شايد چهره برخي جوانان ما را دچار اشتباه کند ولي واقعيت اين است که اگر خداي ناکرده جنگي در بگيرد همين جوانان ، تمام وجود خويش را براي انقلاب خواهند داد.
خرداد۹۱ و نقطه اوج خصومتاما با وجود این تفاسیر باید گفت مهم ترین حوزه ای که دشمن برای وارد آوردن ضربه به نظام بر آن متمرکز شده ، اقتصاد است که در اين زمينه هدفگذاري کردهاند و مثل سایر حوزه ها از ابتدای انقلاب در اين زمينه به مقابله با ما برخاستهاند. اوج اقدامات خصمانه آمريکايي عليه جمهوری اسلامی در خردادماه سال گذشته بود .
در راستای این هدف گذاری و از آنجايي که متاسفانه اداره کشور ما مبتني بر فروش نفت است به تحريم خرید نفت خام از ایران روي آوردند.
این درحالی است که با توجه به این تهدید ، حضرت امام بارها تکيه بردرآمدهاي نفتي را منع فرموده بودند و مقام معظم رهبري نیز برلزوم قطع این وابستگی تاکید ویژه ای دارند.
در حالی کشور ما در قبال فروش نفت به فرزند متمولي ميماند که از ارث پدری پایان پذیر خود بهره می برد که برخی از کشورها در حوزه علم و فناوري به اندازه فروش نفت خام جمهوری اسلامی ایران درآمد کسب ميکنند.
سال گذشته فروش ۲.۵ ميليون بشکه در روز فروش نفت خام در بودجه پيشبيني شده بود ولي باید بدانید که در اثر تحریم در بعضي از روزها این رقم به ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه رسید و اين معضل کشور را که اتکاي درآمدش به فروش نفت است ، دچار مشکل ساخت.
حمله به شاهراهاقدام ديگر دشمن تحريم بانک مرکزي است که یکی از خصمانهترين اقدامات در این حوزه محسوب می شود واز تحریم خرید نفت خام به مراتب بدتر بود زیرا شاهراه ارتباطات پولي و مالي کشور مورد حمله قرار گرفت.
تحریم بانک مرکزي تنها یک جمله نیست ! جامعه با آثار آن روبرو نیست چون ملموس نيست و بعد از مدتي در اقتصاد کشور نمايان ميشود.
واژه جهاد اقتصادي که مقام معظم رهبري مطرح کردند در همین راستا در مقابله با جنگ اقتصادي دشمن مفهوم می یابد.
تحریم بانک مرکزی هيچ يک از کشورها در دستور تحریم ها قرار نداشته است. در دوران تصدی قذافي که ليبي در تحریم شدید قرار داشت ، بانک مرکزي اين کشور در شرایط تحريم قرار نداشت و این مسئله در مورد تهدید بزرگی چون کره شمالی نیز به کار بسته نشد.
این درحالی است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با کمال وقاحت و برخلاف تمام معاهدات بينالمللي در فهرست تحريم قرار گرفت.
سومین هجوم و انتظار ۶ ماهه تحريم کشتيراني جمهوري اسلامي سومین حمله دشمن در جبهه اقتصادی بود؛چرا که عمده حمل و نقل کشور ما حمل و نقل دريايي است.
اين سه نمونه در ادبیات دشمن تحريم «فلجکننده» نام گرفت و آن را به منزله سمي ميدانستند که ۶ ماهه کشور را از پای درخواهد آورد.
دشمن توقع داشت پس از سه ماه در کشور آشوب شود البته بعضي از تحريمها به واسطه برخي بيتدبيريهاي دولت وقت ، هزينه زيادي را به کشور تحمیل کرد. درحالی که مثل دوران جنگ تحمیلی ميتوانستيم پيشبيني کنيم و متناسب به آن اقدام کنيم ولي حداقل مجلس شورای اسلامی تدبیری از طرف دولت در مقابله با تحريمها مشاهده نکرد.
دولت فعلی در راه پیموده شده دولت قبلی اين موضوع در جلسه اخير با رييسجمهور فعلي نیز مطرح شد که گلوگاه تصميمگيري ما قوانين است. اين اصلاً منطقی نیست که در شرايط جنگ اقتصادي کشور را با قوانين عادي اداره کنيم زیرا این جنگ قوانين متناسب با خودش را ميطلبد.
نه دولت قبل و نه دولت فعلي حتي يک درخواست از مجلس نکردند که قوانين جديد متناسب با جنگ را تصویب کند.
هنوز فروش نفت خام ما با مشکل جدي روبروست چراکه با قوانين قبلي معامله ميشود. شرکت ملي نفت انحصار فروش نفت را در دست خودش گرفته است و اين خود یک خيانت به کشور محسوب می شود .چون فروش در انحصاردولت است و بخش خصوصي به کار گرفته نمی شود.
يکي از مشکلات ما با دولت این نکته است که تصميماتي متناسب با شرايط بيروني اتخاذ نمی کند.
اين اقدامات در دولت قبل انجام نشد، در دولت جديد هم تا کنون شاهد هيچ اقدامي نبودهايم.
خیانت ها ومشیت خداونداثر تحريمهای اقتصادي در کشور منجر به اين شد که براي اولين بار يک شوک ارزي عجيب و بسيار سهمگين بر اقتصاد کشور وارد آمد.
ارزش پول ملي به يک سوم کاهش یافت و دلار هزار تومانی به سه هزار تومان رسيد. در اقتصاد کشوري که نرخ ارزش پول ملي نازل ميشود، اولین اثر گذاری روي واردات است و سپس توليد داخلي را تحت تأثیر قرار می دهد.به عنوان مثال آب معدني در دوره پیش از بحران ارز با قیمت ۲۰ دلار صادر می شد . الان هم ۲۰ دلار است. اما این رقم قبلاً با دلار۱۰۰۰ تومانی معادل ۲۰.۰۰۰ تومان تبدیل ميشد و حالا ۶۰ هزار تومان تبدیل ميشود. وبدین ترتیب اينگونه قيمت توليد کالاي داخل هم معادل قيمت صادراتي آن ميشود. این همان اتفاقی است که براي گندم هم افتاد و منجر به صادرات معکوس گندم شد.
بعضي خيانت کردند و گندم را با دلار ۱۲۲۶ تومان به کشور وارد کردند و با دلار ۳۰۰۰ تومان به افغانستان صادر کردند. و آثار تورمي آن روي زندگي مردم نشست و در همین راستا مشاهده کرديم که از یک سال و نیم گذشته تا الان از پنير ساده و شير گرفته تا کالاي لوکس خانگي با چه افزایش قیمت تصاعدی روبرو بوده ایم. يک پنجم تورم حاکم بر کشور ما اگر در يکي از کشورهاي همسايه ما افتاق ميافتاد، بنياد اقتصادي آن را ريشهکن ميکرد. ولي خداوند براي کشور ما مشيت ديگري را مقدر کرده بود.
تکلیف مااگر ما تکاليفمان را درست انجام دهيم، مشيت الهي براي ما چيز ديگري است. پيشبيني دشمنان اين بود که بعد از اعمال تحريمها مردم در راهپيمايي ۲۲ بهمن حضوري کمرنگ داشته باشند چرا که بيشترين صدمه و آسيب روي دوش همين اقشار متوسط و ضعيف جامعه بود که در راهپيمايي حضور پيدا ميکردند.
اما به لطف الهي، عظمتي به تصوير کشيده شد که آمريکاييها ديوانه شدند. چون مردم نشان دادند اگر چه سختي جريان تحريمها به شدت در معيشتشان اثر گذاشته ولي آنها انقلاب،نظام، امام و رهبري خويش را با هيچ چيز عوض نميکنند.
شرايطي که امروز نیز که بخشی از آن پيامد تحريم است، اگرچه همچون جنگ هزينه وارد کرده و ميکند و سختيهاي زيادي را به مردم تحمیل کرده است. اما امروز طبق آمار ميتوانم بگويم کاهش ارزش پول ملي با افزايش حجم صادرات و کاهش واردات همراه بوده است.
تراز بازرگانی صفر برای اولین بار در ایران!افزايش صادرات نیز منوط به توليد ملي است و اين نکته جهشي را در توليد ملي ايجاد کرده است که الان صحبت ما در مجلس همين است که اگر آقاي روحاني و وزير اقتصاد و رئيس کل بانک مرکزي محدوديتهاي توليد را بردارند، ما مطمئن هستيم ظرف يک سال آينده آغاز جهشهاي بزرگ اقتصادي را در کشور به واسطه همين تحريمها شروع خواهيم کرد و علائم آن همين حالا آشکار شده است.
يکي از این علائم تراز بازرگاني کشور است که در سابق منفي بوده است. ما در سالهاي گذشته با صادرات نفت دارای تراز بازرگانی مثبت و يا متعادل بوديم. اما امسال در ۶ ماهه اول از پيامد تحريمها که منجر به کاهش واردات و افزايش صادرات بوده است.
براي اولين بار در تاريخ جمهوري اسلامي بدون احتساب فروش نفت به تعادل در تراز بازرگانی رسيديم و تراز بازرگاني کشور دقيقا نقطه صفر را نشان ميدهد که به زودي ثبت خواهد شد.
آغاز راهيعني دشمن که طراحي کرده بود تا نظام جمهوري اسلامي را ظرف ۶ ماه از پا درآورد، اما توليد ملي در جهت افزایش صادرات رونق گرفته و اين تازه شروع راه است و قطعا با رويکرد بلند مدت و ميان مدت به سمت يک حرکت بزرگ اقتصادي خواهيم رفت و مطمئن هستيم آينده اقتصادي کشور ما به فضل الهي بسيار خوب خواهد بود. البته بايد دقت کرد و تمهيدات لازم را در مقابل تحرکات دشمن داشته باشيم.
معضلی به نام دخالت دولتبه تصديق همه کارشناسان اقتصادي اگر ما محورهاي ابلاغي مقام معظم رهبري را اجرا کنيم مسلما تبعات مثبت خوبي در اقتصاد اتفاق خواهد افتاد.الان يکي از چوبهایي که در اقتصاد به خاطر ناکارآمدي ميخوريم، حضور دولت در اقتصاد است هر جا دولتها در اقتصاد مداخله ميکنند کارايي اقتصادي پايين ميآيد. البته ما به شکل ظاهري واگذاريهاي اصل ۴۴ را انجام داديم که واقعي نبود و ساختارهايي که الان در نهادهاي مالي داريم دچار چالش جدي هستند. از ما پذيرفته نيست که ۱۵ درصد از داراييهاي کشور دارايي وقفي باشد و در کشوري که ما به شدت نيازمند ارتقاي جايگاه اقتصادي هستيم، اين داراييها در کشور با نرخ بازده حداکثري ۳ الی ۴ درصد کار کنند. عدم نفع از داراييهای وقفي در اقتصاد کشور را چه کسي پاسخگوست؟
عدم اصلاح ساختار نهادهاي عمومي غيردولتي به جز هزينه فرصت ، چیزی به بار نخواهد آورد که هيچ ارتباطي هم با تحريمهاي دشمن ندارد.
ادعای کذببرخی می گویند همه معضلات توسط آمریکایی ها ایجاد شده است اما این درست نیست و ما بايد خودمان تصميم بگيريم و تدبير کنيم و براین اساس کاهش تصديگري واقعي دولت در اقتصاد از اولويتهاي ماست.
رفتن به سمت و سوي اقتصاد دانشبنيان بايد اوليت بعدي ما باشد. کشوري که به جايگاه اول علم و دانش در منطقه رسيده است باید آن را به سوي توليد ثروت رهنمون کند. درحالی امروز فروش ملک و نفت را تبديل به ثروت ميکنيم که این رویه تا چند سال ديگر پایان خواهد یافت.
تمام کارشناسان اعتقاد دارند حداکثر تا ۴۰ سال ديگر نفت تمام خواهد شد این درحالی است که تولید علم و دانش پایان ناپذیر است. اقتصاد دانشبنيان يعني تبديل علم به ثروت از معبر تجاريسازي علم که الان گلوگاه ماست و به شدت از فقدان آن رنج ميبريم. بنابراین بايد همچون دوران دفاع مقدس جهادگونه تلاش کنيم و مجاهدت نشان دهيم و تاريخ ما هم نشان داده که هر جا تودههاي مردم آمدند و براي رضاي خداوند آستينها را بالا زدند و زيرسايه رهبري گام برداشتند خداوند هم نصرت و ياري را براي آنها فراهم کرده است.
پرسش و پاسخ* تحريمها به چه ميزان در تورم موثر بود؟- بخشي از تورم ناشي از کاهش ارزش پول ملي است و بخش دیگر ربطي به ارزش پول ملي ندارد و آن تورم ناشي از افزايش نقدينگي است. الان برآورد ميشود. ۵۵۰ هزار ميليارد تومان نقدينگي در کشور وجود دارد که اگر اين عدد با همين رقم رشد پيدا کند آثار تورمي بسيار سنگين خواهد داشت و البته درصدي از تورم ناشي از ساختار اقتصادي کشور ماست.
* آيا در حال حاضر فروش نفت داريم يا نه؟ - بله، فروش نفت داريم وا ين فروش بعضا به صورت نقدي و بعضا به صورت مبادله کالاست. الان حدود ميانگين ۸۰۰ هزار بشکه در روز نفت ميفروشيم. در بودجه رقم ۱ ميليون و ۳۸۰ هزار بشکه پيشبيني کرديم و به همين خاطر قصد داریم بخش خصوصي را وارد کار نماییم و مراتب را نیز به شرکت ملي نفت اطلاع داده ایم. شرکت ملي نفت فروش نفت را بايد آزادسازي کند تا بخش خصوصي بتواند وارد شود.
* چرا بازهم شاهد نوسان دلار بوديم؟ مجلس چه کاري در قبال سخنان نسنجيده رئيس کل بانک مرکزي انجام ميدهد؟يکي از انتقادات شديد ما به صحبتهاي رئيس کل بانک مرکزي بود. رئيس کل قبلي سقف نرخ ارز را تعيين ميکرد، ولي رئيس کل فعلي کف را تعيين ميکند .
نه آن کار درست بود و نه اين! . بازار ارز بر اساس عرضه و تقاضا تعيين ميشود. با آقاي سيف که صحبت کردم او گفت ما ميخواستيم نوسانگيري کنيم. به او گفتم نوسانگيري به عرضه ارز و جمعآوري آن است و لذا کف برای آن تعیین نميکنند.
قدري که دلار ميخواست پايين بيايد و آثار تورمي آن کمتر شود، دوستان حرفهاي عجيب و غريب زدند و اين سخن از رئيس کل بانک مرکزي جاي تاسف دارد و بنده به عنوان يک منتقد جدي ايستادهام و نامهاي تهيه کردهام تا ايشان هفته آينده به کميسيون بيايند و پاسخ بدهند. زیرا سخنان ایشان اخلال در نظام ارزي کشور بود و اثر خودش را گذاشت.
هيچ يک از وظايف بانک مرکزي مويد اين نيست که این نهاد می تواند نرخ کف ارز را تعيين کند بلکه وظيفهاش ارتقاي جايگاه پول ملي است . زیرا وقتي دلار پايين ميآيد، ارزش پول ملي افزایش می یابد و بانک مرکزي بايد حامي اين حرکت باشد.
* آيا مجلس شعار بهبود ۱۰۰ روزه اقتصادي رئيسجمهور را پيگيري ميکند؟- بله، ما هم رصد ميکنيم. البته بايد گزارشهاي دولت هم بيايد تا ببينيم چه اقداماتي انجام شده و جهتگيريها به چه شکل بوده است تا انشاءالله آن را خدمت مردم عزيزمان اعلام کنيم.
* تاثير اتاق بازرگاني در جهتگيري کلان اقتصادي را چگونه ارزيابي ميکنيد؟- در جاهايي جهتگيري اتاق بازرگاني مثبت و در جاهايي منفي بوده است. اتاق بازرگاني وقتي وارد عرصه شود يک حسن آن اين است که واقعيتهاي ملموس اقتصاد کشور را منتقل و متناسب با آن تصميمگيري ميکند ولي اگر بيايد سليقه و ذائقه خودش را تحميل کند آن زمان منافع اتاق بازرگاني بر منافع ملي ارجح ميشود.
* آينده تحريمها را چگونه ارزيابي ميکنيد؟- اگر آمريکاييها اصلاح نگرش کنند و از زاويه قلدري و زورگويي با ايران مواجه نشوند و حق ايران را به رسميت بشناسند و تغيير ماهيت دهند اثر تحريمها کاهش می یابد اما دوگانگي درسياست آمريکاييها يک نوع وقاحت و بيشرمي براي آنان است.
اگر نگرش و ديدگاه و ماهيت آمريکاييها بر خلاف امروز که صهيونيستها آنها را کاملا احاطه کرده است تغییر کند ، ما ميتوانيم مسئله تحريمها را حل و فصل کنيم . اما هدف گذاری ما باید این باشد تا کشور را به نحوی اداره کنيم که حتي اگر تحريمها سختتر هم شد ما به اقتدار اقتصادي برسيم .
* در خصوص هدفمندي يارانهها و حذف سه دهک بالايي توضيح بفرماييد.- اعتقاد خود من اين است که قانون هدفمندي يارانهها خوب بود، ولي خوب اجرا نشد به دليل اينکه اولا در قانون ديده شده که بخشي از درآمد هدفمندي به صورت نقدي و بخشي به صورت غير نقدي مثل تامين اجتماعي و بيمهها باشد. ۴۵ هزار ميليارد هزينه درمان کشور است. منظور ما اين بود که اين هزينه از محل هدفمندي يارانه رايگان شود که اين اجرا نشد. از طرفي ۳۰ درصد درآمد هدفمندي مربوط به بخش توليد بود تا توليد هم از اقتصاد و تورم عقب نماند .
لذا بايد به توليد کمک ميشد تا بتواند خودش را با شرايط جديد وفق دهد و به روز شود و اين پرداخت انجام نشد و تمام درآمد هدفمندي به پرداخت نقدي تخصيص يافت که آن هم به همه افراد جامعه به يک ميزان تعلق گرفت در حالي که ما در قانون هدفمندي الزامي به پرداخت به همه نداشتيم.